Kunnia ja väkivalta

29.11.2019

Kautta aikojen kurdit ovat olleet tunnettuja vahvoista naistaistelijoista, jotka ovat sotineet diktaattoreita ja terroristeja vastaan. Naisista, jotka miesten rinnalla ovat taistelleet olemassaolonsa takia ja vapauden tähden. Luulin pitkään, että meidän keskuudessa naisilla on hyvä olla, että meillä on hyvä asema. Karu totuus selvisi minulle, kun kuulin, että Ruotsissa kurdityttö oli tapettu "kunnian takia". Laitan kunnia-sanan heittomerkkeihin, sillä kunniaa omaava ihminen ei tee mitään noin barbaarista. Sitten kuulin Banazista, Lontoossa asuneesta 20-vuotiaasta kurdinaisesta, jonka isä, setä sekä kolme muuta miestä tuomittiin hänen murhastaan vuonna 2006. Syynä oli "kunniasta" johtuva murha. Näitä tapettuja kurdityttöjä on lukuisia muita täällä Euroopassakin. Heräsin karuun todellisuuteen. Minun perheessäni naisia on kohdeltu samalla tavalla kuin miehiä enkä osannut aavistaa, että väkivalta on niin yleistä meidän yhteisössämme, myös täällä Suomessa.

Olen tavannut lukuisia naisia, jotka ovat joutuneet psyykkisen, fyysisen sekä seksuaalisen väkivallan kohteiksi. Tiedän naisia, jotka elävät täysin miestensä haluamilla tavoilla Suomessa. Naisia, jotka eivät edes osaa oman pankkikorttinsa pin-koodia, sillä kortti on aina miehellä. On tyttöjä, joita on pakotettu naimisiin ja pahoinpidelty. On naisia, joille väkivallasta on tullut osa arkea. Kerran puhuin erään naisen kanssa, joka oli sitä mieltä, että jos nainen ärsyttää miestään, niin ansaitsee sen, että häntä lyödään. Minä järkytyin ja järkytyn joka kerta, kun kuulen, miten väkivallalle keksitään tekosyitä meidän yhteisössä ja miten naisetkin välillä osallistuvat siihen. Jos naisen aviomies on ollut väkivaltainen ja nainen on kerännyt rohkeutta ja eronnut miehestään, nainen on saattanut saada huonon naisen leiman, vaikka on itseasiassa ollut henkisen ja fyysisen väkivallan uhri.

Perheen kunnia laitetaan suurimman osan ajasta tyttöjen ja naisten harteille, mikä on hyvin raskas taakka kelle tahansa kannettavaksi. Jopa oma isäni, joka on aina tukenut meitä tyttöjä, on kuitenkin kehottanut meitä tyttöjä käyttäytymään hyvin, sillä ei halua menettää kasvojaan yhteisön edessä. Pelko yhteisön negatiivisista puheista saa muutoin hyvinkin edistyksellisiä ihmisiä rajoittamaan omaa sekä perheensä elämää. Tiedän, että jos tyttö menee esimerkiksi viettämään iltaa kavereidensa kanssa, niin hänet saatetaan leimata huonoksi tytöksi. Jos tyttö poikkeaa jollain tavalla normista, niin joissain perheissä saatetaan rajoittaa tytön vapautta, pahoinpidellä tyttöä tai pahimmassa tapauksessa tyttö saattaa menettää henkensä. Seurustelu, varsinkin tyttöjen osalta, nähdään hyvin vakavana virheenä, jopa rikoksena, kun taas poikien kohdalla saatetaan joustaa. Joissain perheissä pojatkin joutuvat samanlaisen väkivallan kohteeksi jo pienestä pitäen, mutta se on selkeästi harvinaisempaa kuin tyttöihin ja naisiin kohdistuva väkivalta.

Tiedän, että kotimaassani yritetään puuttua väkivaltaan ja yritetään jakaa tietoisuutta, mutta Suomessa yhteisöni on hyvin hiljaa tästä muutamia aktivisteja lukuunottamatta. Monet asiat ovat edelleen tabuja, esimerkkinä seksuaalinen väkivalta, jota myös tapahtuu yhteisössämme.

YK sanoo, että naisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusrikos, mutta valitettavasti liian moni nainen joutuu Suomessa tämänkaltaisen rikoksen uhreiksi. Olen sitä mieltä, että jokaiselle tässä maassa olevalle tytölle ja naiselle pitää kertoa omista oikeuksistaan. Jokaiselle pitää tehdä selväksi, että he, kuten kaikki muutkin tässä maailmassa, ovat vapaita elämään turvallisesti ja ilman pelkoa.

Toivon, että Suomen kurdiyhteisössä tehdään töitä enemmän, jotta yhdenkään naisen tai tytön ei tarvitsisi elää pelossa tässä maassa. Toivon, että eri yhteisöjen liitot puhuvat tästä. Toivon, että me yhteisönä muutumme ja varmistamme, että meidän lapsemme eivät joudu koskaan väkivallan kohteeksi. Ei Suomessa, eikä muualla.


Kirjoittaja on anonyymi maahanmuuttajayhteisöön kuuluva henkilö. Fenix Helsinki ry tukee maahanmuuttajayhteisöjen hiljennettyjen äänien kantavuutta mahdollistamalla visioonsa ja arvoihinsa soveltuvien kannanottojen anonyymin julkaisun blogipalstallaan