Normalisoiko median objektiivisuus rasistista ääriajattelua?

27.10.2019

Haluamme ottaa kantaan Ylen tänään julkaisemaan artikkeliin pariskunnasta, jota Yle kuvailee äärioikeistolaisiksi ja rakastavaisiksi.

Tässä vaiheessa jo haluamme nostaa dialogin tärkeyttä osana demokratiaa, sananvapautta sekä kuulluksi tulemisen tärkeyttä. Ylen juttua lukiessa kuitenkin hämärtyy hyvin vahvasti dialogi ja ääri-ideologian hyväksyminen. Journalismi voi ja pitää olla objektiivinen, mutta missä määrin, jotta vastuullinen journalismi toteutuu ja että ääri-ideologisesta ajattelusta irtisanoudutaan.

Suomalaisuuden määritelmä voi merkitä monelle eri asioita niin kuin jutussa ilmenee, mutta on kyettävä myös sanomaan avoimesti ettei sitä voi määritellä ulkonäön perusteella. Tämä ei ole mielipidekysymys vaan fakta, jossa myös Ylen on pysyttävä.

Yle kirjoittaa pariskunnasta ja heidän näkemyksistään ikään kuin kyseessä olisi mielipide tai normaali elämäntapa. Artikkelissa rotuajattelu ja etnonationalismi tuodaan esille ilman sen kummempaa kritiikkiä tai edes selitystä siitä, mitä niillä edes tarkoitetaan. Rotuajattelu on yhtäkuin rasismia ja etnonationalismi on yhtäkuin rasismia. Onkin hämmentävää kuinka tämä kaikki hämärtyy artikkelissa, jossa keskiössä näyttää myös olevan pariskunnan rakkaustarina, jossa viljellään termejä, joita uusnatsit ja rasistiseen äärioikeistoon kuuluvat käyttävät.

Nuorenparin selkeä demokratianvastaisuus jo itsessään viestii syvästä ääriajattelusta ja normien korvaamisesta varsin poissulkevilla arvoilla. On myös äärimmäisen huolestuttavaa, että tämä pariskunta kokee demokratian olevan jopa liian heikko suojelemaan heille tärkeitä arvoja kuten vaikkapa "perinteistä parisuhdetta" tai käytännössä muuta äärioikeistolaista elämäntapaa, jossa he muun muassa itse pääsisivät määrittelevät kuka on oikea suomalainen. Onko tästä tulossa uusi perinteistä normaalia parisuhdetta tai rakkaustarinaa johon Yle omalta osaltaan rohkaisee?

Äärioikeiston ja uusnatsien käyttämiä termejä kuten etnonationalismi tai vaikkapa tämä "väestönvaihto" termi ei pitäisi olla positiivisessa ja kritiikkiä vailla olevassa keskustelussa mediassa. Rasistisen ääriajattelun yleistyessä ja vihapuheiden normaalisoituneessa yhteiskunnassa vaarallista on yhteiskunnallinen keskustelu, joka yltyy tasolle, josta puheesta on hyvin lyhyt matka tekoon.

Tukija Tommi Kotosen mukaan äärioikeiston parissa rotuajattelusta on hyväksyttävää puhua ääneen. Tämän kyseisen Ylen artikkelin jälkeen, on aiheellista kysyä; Onko rotuajattelusta tullut hyväksyttyä myös julkisessa keskustelussa?


Esa Holappa, ääriliikeasiantuntija

Ujuni Ahmed, Fenix Helsinki tj.