Rinnakaisyhteiskunta

18.09.2017

Ensimmäisenä herää kysymys, kuka määrittelee asemaasi, yhteiskunta vai yhteisö? Sosiaalinen vai taloudellinen? Vai määrittääkö sen kenties vallitseva tila yhteiskunnassa ja medioissa?

Elämme jännittäviä aikoja tai ainakin ne, jotka joutuvat painimaan näiden kysymysten kanssa päivittäin. Näkökulmia löytyy paljon, liikaakin. Vasemmalta ja oikealta sekä kasvatuksista ja kulttuureista. Apua! Voinko olla oma itseni ja kehittyä tiettyyn suuntaan. Nämä kaikki vaihtoehdot ovat edessämme, ajaudunko yhteen näistä vai valitsenko parhaan?

Ole osa yhteiskuntaa tai vallitsevaa tilaa, sanotaan, mutta sillä tarkoitetaan elä tietyn kaavan mukaan. Sen hyväksytymmän ja normaalimman kaavan. Voivatko ulkoiset piirteet kertoa yhteiskuntaan kuulumisesta? Toisen mielestä varmasti voivat. Entä miten uskonnot ja alkuperä vaikuttavat? Pohditaan mikä on segretoitumista ja mikä monimuotoisuutta. Ovatko nämä ilmiöt tulossa Suomeen vai ovatko ne jo pitkällä? Viime vuosien pakolaiskriisi on saanut monet pohtimaan tätä asiaa, pelkäämään tai muuten vain ottamaan kantaa ilmiöön.

Segretoitumista voi tapahtua yhteisössä ja pahimmillaan se voi johtaa rinnakkaisyhteiskunnan muodostumiseen. Osaamme kuvitella yhteisön hyvät ja huonot puolet, oli se sitten uskonnollinen tai poliittinen ja tämä on laajalti tutkittu ilmiö. Entäpä rinnakkaisyhteiskunta mitä tiedämme siitä? Emme juuri mitään ja sellaiseen tilaan joutumista on vältettävä kaikin keinoin, sillä siitä ei seuraa kuin pahoinvointia, yksilön vapauksien karsimista sekä ihmisen epäonnistumista ja näköalattomuutta.

Miten voimme estää ja onnistua Suomessa paremmin kuin muualla? Ennaltaehkäisy on lääke tähän taisteluun, mutta sen pitää lähteä nimenomaan yhteisön sisältä.

Huomattua on, että yhteisöjen edustajat ovat kaikkea muuta kuin ne sopivimmat, vapaamielisimmät tai yksilön etuja ajavat.
Valitettavan usein, nämä "edustajat" ovat ne jotka määräävät normit ja näin edesauttavat rinnakkaisyhteiskuntien muodostumista ja saavat näin vaikutusvaltaa kummassakin "maailmassa" omien kansalaisjärjestöjen ja viranomaisten tietämättömyyden ohessa. Huomattua on myös miten nämä tyypit muuttuvat salonkikelpoisisiksi mikä edesauttaa heidän vaikutusvaltaista asemaa yhteisössä, antaen rajoittamattoman roolin "lampaiden" ohjaamiseen.