Silpomisen juurisyistä pitää puhua enemmän

04.12.2019

Muistan vuosia sitten kun äitini ja hänen kaverinsa kauhistelivat erään yhteisössämme tunnetun perheen tytärtä, joka tuli raskaaksi ilman avioliittoa. Useat rouvat pohtivat huolestuneesti sen johtuneen siitä, että tyttöä ei ollut ehkä silvottu. Minut on silvottu lapsena jo ennen kuin tulimme Suomeen ja minusta oli järkyttävää, että siitä puhuttiin noin.

Olen iloinen, että nykyään tyttöjen sukuelinten silpomisesta ja sen haitoista puhutaan enemmän. Ajattelen, että erilaiset näkemykset ja avoin puhuminen aiheesta herättävät myös keskustelua heidän keskuudessaan, jotka siitä eivät yleensä puhu. Jo asian tiedostaminen on hyvä. Itse toivon, että asiasta puhutaan kuitenkin enemmän juurisyitä myöten, sillä se voisi saada ihmiset miettimään kuinka alistavista syistä tekoa toteutetaan.

Minua ainakin kiinnostaa tietää, miksi tyttöjen sukuelinten silpominen on niin oleellista tyttöjen tulevaisuutta ajatellen. Miksi tytön neitsyyttä pitää varjella? Miksi naisten seksuaalioikeuksia pitää rajoittaa lapsena? Miksi oma keho ja se miten sitä käytetään on yhteinen asia eikä yksilön valinta? Uskon, että jos näistä asioista voisi puhua, niin ehkä ihmiset alkaisivat enemmän kyseenalaistamaan perinnettä ja sen myötä ajattelisivat, että tyttöjen sukuelinten silpomista ei tarvitse tehdä eikä ole kenenkään toisen asia kontrolloida yksilön omaa seksuaalisuutta. Että jokaisella niin tytöllä kuin pojalla on yhtäläiset oikeudet päättää omasta tulevaisuudestaan.

Suomessa on tosi vaikeaa käydä keskustelua tyttöjen sukuelinten silpomisesta. Vaikka olen itsekin kuullut huhuja, että joku tyttö on lähetetty ulkomaille silvottavaksi, ymmärrän hyvin, miksi kukaan ei uskalla kertoa siitä. Kuka haluaisi laittaa vanhempiaan vankilaan teosta, jossa hän on yrittänyt suojella lastaan? Tämä ajatus on minullekin tosi ristiriitainen, mutta mikään syy ei silti oikeuta vaurioittamaan omaa lastaan ja jättää ilman tuomiota. Tuomio on tärkeä senkin vuoksi, että silloin ihmiset ymmärtäisivät teon vakavuuden meidän yhteiskunnassa.

Henkilökohtaisesti itse aihe kiinnostaa juuri mainitsemistani näkökulmista, mutta en uskalla siitä puhua. Jos puhuisin intiimiasioista ja erityisesti "siveellisyydellä" perusteltuja tekoja, tiedän, että se johtaisi siihen, että minut alettaisiin näkemään uskonnonvastaisena henkilönä, vaikka itse tyttöjen sukuelinten silpominen ei ole sidottu uskontooni. Tiedän kuitenkin useita naisia ja miehiä, jotka perustelevat silpomisen uskonnollani täällä Suomessa. Toivon, että uskonnolliset johtajat oikaisisivat ihmisiä silpomisen kaltaisista teoista, joita he perustelevat uskonnolla. Minusta tämän pitäisi olla heille itsestäänselvyys.

Joskus naisystävieni kanssa halusimme tehdä yhteisöllemme suunnattua silpomisen vastaista kampanjaa naisten oikeuksien ja siveellisyyden näkökulmasta. Halusimme kampanjan omalla äidinkielellämme. Se kaatui lyhyeen, sillä mitä enemmän yhteisön jäseniä osallistui suunnitteluun, sitä enemmän se nähtiin juuri uskontomme vastaisena. Meille sanottiin, että meidän ei pitäisi hankkia "vihamiehiä" eikä nolata itseämme ja perheitämme. Kirjoittaja on anonyymi maahanamuuttajayhteisöön kuuluva henkilö. Fenix Helsinki ry tukee maahanmuuttajayhteisöjen hiljennettyjen äänien kantavuutta mahdollistamalla visioonsa ja arvoihinsa soveltuvien kannanottojen anonyymin julkaisun blogipalstallaan.