Uskonyhteisöt ja seksuaalirikokset

23.03.2019

Iltasanomat uutisoi 20.3.3019, että Käräjäoikeus tuomitsi 44-vuotiaan Tadzikistanilaisen Asoev Muson törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä 3 vuodeksi ja 8 kuukaudeksi vankeuteen Oulussa. Rikosepäily tuli ilmi lapsen puheesta ja käräjäoikeus piti kertomusta luotettavana, koska lapsen kertomusta tuki hänen muuttunut käyttäytymisensä.

Tapaus on saanut laajaa huomiota, niin kyseisestä moskeijayhteisöstä, jossa tapauksen on kerrottu tapahtuneen kuin mediassa. Haluamme nostaa muutaman oleellisen huomion, jotka tuntuvat jäävän jälleen kerran huomiotta näin törkeässä ja vastustukyvyttömään lapseen kohdistuneessa rikoksessa.

Ensimmäiseksi, uskonyhteisöissä (oli kyseessä uskonto mikä hyvänsä) tapahtuvat seksuaalirikokset ovat yleisesti vaikeita nostaa esille ja puuttua jo pelkästään siksi, että auktoriteetti näissä yhteisöissä ei yksinkertaisesti salli sitä. Usein näissä yhteisöissä seksuaalirikokset itsessään ovat niin vakavia rikkeitä, että se estää tapauksien/ilmiöiden olemassaolon hyväksymisen, vaikka niitä tapahtuukin.

Toinen olennainen ongelma on se, että Imaami Abdul Mannanin huolenaihe näyttää olevan teon tapahtumapaikka, eikä niinkään hyväksikäytetyn lapsen kärsimys tai, että tekijä on ollut opettamassa lapselle uskontoa tai se, että myös tämä lapsi kuuluu yhteisöön.

Kolmanneksi patriarkaalinen käytäntö tulee vahvasti tässäkin tapauksessa esille siinä, että tyttölapsen sijasta puolustellaan koko yhteisöä ja miesväki on huolissaan miehen maineesta. Yhteisön maineen ylläpito on tärkeämpää kuin yhteisön heikoimpien puolustaminen tai kulissien takana tapahtuneisiin vääryyksiin puuttuminen.

Missä on imaamin tuki perheelle ja heidän tyttärelle, jonka kertomusta vieläkin epäillään tuomion jälkeen? Ja ennen kaikkea, olisin vahvasti toivonut selkeämpää kannanottoa tapauksen vakavuudesta ilmiön olemassaolon kieltämisen sijaan sekä jonkinlaista kriisiapua muille oppilaille jotka ovat osallistuneet kyseisen miehen tunneille tai yhteisön jäsenille, jotka ovat järkyttyneet tapauksesta.

Yazin Isse, Ujuni Ahmed

Fenix Helsinki ry